NPH  Naturparkhaus Tiroler Lech
Mainimage

 The village hall, church, neighborhood and Nature Park together create a new center. The positioning of the parking garage allows for the natural extension to the south of the village center and combines separate functions, which are of central importance for community life.

To achieve this, the building is to be constructed by precisely joining territories and sight lines on the plot. The building, despite its simple, compact and economical form, creates an iconic figure. The Nature Park and house function as an exhibition building, which is an attraction for regional visitors as well as for seasonal tourism.

The majority of the closed wooden facade is crossed by ribbons of different widths of glass, creating an analogy to meandering natural structures such as rock veins or rivers. The ground floor opens to the spacious town square, so that from the foyer the entire village square can be appreciated. The narrow openings in the facade widen depending on the needs of the underlying function. The exhibition space is designed as a neutral and self-contained arena.

The projections in the south and west provide shading in the summer months. The solar gains in winter are maximized by the informed positioning of the property. The core of the building and the floor plates are designed of reinforced concrete, and the exterior walls in large-scale wood composite panels allowing for a ventilated facade. The soft soil treatment and the outdoor play facilities are calibrated to the visitor.

MATImage
Projecttype: 
Public Buildings
Project Start-End: 
2011/02 - 2011/03
Location: 
Weißenbach am Lech
Austria
Assignment: 
Competition (invitation)
Award: 
3rd Prize
Service phases: 
HOA PL§3 1-2, HOAI 1-3
Status: 
finished
Architecture: 

Kathrin Aste, Frank Ludin, Thomas Feuerstein, Peter Griebel, Daniel Luckeneder

Projektbild
Projektbild