VPP  Vorplatz Patscherkofelbahn‐Talstation Igls
Mainimage

" title="Der Park als Link zur Natur, als semiurbaner Raum">The park as a link to nature, as a semi-urban area

It is a privilege of the city of Innsbruck to have neighborhoods that are dominated by alpine terrain edges to the north and south. These areas provide, in contrast to the eastern and western outskirts of the valley floor, a unique potential.

" title="Der Park als Link zur Natur, als semiurbaner Raum">They act as a link from horizontal to vertical, from the metropolitan area to nature, from the city to the country.

" title="Der Park als Link zur Natur, als semiurbaner Raum">

" title="Der Park als Link zur Natur, als semiurbaner Raum">Igls Resort is a sunny plateau and recreation area in the context of the city, and has a compelling parkland and constructed park culture, featuring areas such as the Congress Park, the area around the lake, and the Viller Köpfl Lanser.

The redesign of the forecourt of the Patscherkofel-valley is another way to strengthen this quality, and make it felt in the center of Igls. The idea is to understand the environment as parkland, and to include the monumental building as a base station of modernity in this park region. This position allows for the station by reprogramming a divergent development potential - from the valley to the inn culture.

" title="Der Park als Link zur Natur, als semiurbaner Raum">The concept refined the transition zone, so that it becomes neither a zone or a boundary condition. The forecourt of the station's city and country becomes a semi-urban area, a link to nature.

" title="Der Park als Link zur Natur, als semiurbaner Raum">The gradient as an architectural medium. As a means of landscape-integrating station design.

Gradient generally indicates a basis in mathematics, a transition.

The topography is described by contour lines. By leveling and terracing the land, it is made more available. The nature flows forth from the west into the street, creating a park in the station forecourt.

The green areas are formed by the contour lines and are elevated to feature seating with wood paneling. These green fragments accept the existing tree arraignments and are framed by some fixed circulation and residence areas. Eighteen new trees will be added based on the existing trees. These should be pruned to improve the transparency below the treetops.

 

MATImage
Projecttype: 
Public Square Design
Project Start-End: 
2012/02 - 2012/03
Location: 
Innsbruck
Austria
Assignment: 
Competition (invitation)
Service phases: 
HOA PL§3 1-2, HOAI 1-3
Status: 
finished
Architecture: 

Kathrin Aste, Frank Ludin, Peter Griebel, Daniel Luckeneder

Projektbild
Projektbild