NWA  Arena Vienna
Mainimage

Competition Arena Vienna

The new Sport-Arena Vienna is a stacked and packed sports and event aggregation. The building provides a generous insight into the inner activities of ball sports, artistic gymnastics and the consumer areas in the mall foyer. The light air spaces of athletics and the various smaller halls float exclusively above the urban movement level, which continues uninterrupted into the object.
 

Urban Concept

Located between the Danube, the foothills of the Prater and ideally integrated into the sports infrastructure axis of Vienna, the construction site of the new Sports Arena Vienna is located on a spacious open area after clearing the building. Three sides of the property are delimited by traffic structures at different speeds (parking garage, bus terminal, six-lane traffic road), but also connected with traffic. In the north-west, in the direction of residential development, the building site is considerably improving its quality of stay. The new Sport-Arena Wien takes on these conditions. The structure is positioned parallel to the Handelskai in the southeastern area of ​​the area, limited with sufficient open space to ensure the appropriate arrival of the teams, but also the delivery.
 
The urban green area in the north, which is decisive in terms of urban development, is being restructured in the course of the project planning and serves to unbundle the streams of fans and as a recreational area that can be freely played. Along the building in the west, the currently diffuse urban space in between is activated by programming the area with informal sports areas for parcours, bouldering and skating, etc. The surface of the square, which develops vertically to the west of the building, defines the open sports room and at the same time provides functional support for the hall. The body is compact and self-confidently rising upwards, with the vertical facades with a wide variety of transparencies and translucencies offering an insight into the sporting events.
 

Spatial Concept

The design develops the spatial moment through the pragmatic stacking of two wide-span halls. The consequence is two almost column-free space containers with the required minimum ceiling heights of the main halls. As a consequence, the foyer and the side halls benefit from the generous room heights. The lightweight supporting structure of the strut framework also expands the vertical space and allows for a wide range of functional and spatial activation. The spatial experience is made up of the arrival situation of the visitors. An accentuated, slightly rising path leads from the northwestern intersection to the entrance area. In the vicinity of the building, the transparent façade in the base area opens up a view of and through the entire hall. The main attraction, the ball sports hall with its grandstand, can be seen from the arrival situation.
 

Construction- and Material Concept

The core concept of the hall body is the stacking of two wide-span hall structures. This leads to a reduction in the envelope area and the dual use of the wide-spanning structure above the ball sports and gymnastics hall. This requires higher load assumptions in the construction. The structural conception of the halls above levels 0 and 1 provides for steel strut truss girders with a standing triangular cross-section of approx. 4m height and a top flange distance of 5m. The roof structure spans the athletics hall and, with a continuous beam effect, also the adjacent small halls. Due to the low loads, a three-dimensional Mero system truss approx. 3.5 m high can be assumed here. The vertical loads are brought together in the lower area to form V-shaped columns, optimized for the floor plan.
 
The facade is designed in different transparent and translucent materials. Various glass systems are planned, from transparent glass facades to translucent, thermally insulated profile glass. For ecological reasons, the large-scale use of plastic materials should be avoided.
 
 

 

MATImage
MATImage
MATImage
MATImage
MATImage
MATImage
MATImage
MATImage
Projecttype: 
Sports Facility
Project Start-End: 
2021/03 - 2021/05
Location: 
Vienna
Austria
Assignment: 
Competition (open)
Status: 
completed
Architecture: 

Kathrin Aste, Frank Ludin, Daniel Luckeneder

Peter Massin, Luis Navarro, Oliver Hamedinger, Simon Paukner

Projektbild
Projektbild
Projektbild
Projektbild
Projektbild
Projektbild